Ciasto ananasowe bez pieczenia

4.5 (168 ocen)

Proste i szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia z delikatną nutką rumu. Smakuje wszystkim, którzy spróbowali.

Składniki:

  • na blachę o średnicy ok. 23 cm
    - paczka okrągłych biszkoptów
    - 30 ml rumu
    - sok z połowy cytryny
    - puszka ananasów
    - paczka budyniu waniliowego
    - 200 g masła
    - 3 żółtka
    - 50 g cukru pudru
    - 3 łyżki ciemnego kakao
    - kilka kostek czekolady gorzkiej i kilka orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto ananasowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Kilka można pozostawić do dekoracji.
  • 2. Odmierzamy ¼ szklanki soku z ananasów i rozprowadzamy w nim budyń. Pozostały sok zagotowujemy, a następnie wlewamy do niego mieszankę z budyniem i chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  • 3. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do masy dodajemy wystudzony budyń oraz kakao i miksujemy na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy kawałki ananasów i mieszamy.
  • 4. Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów: rum mieszamy z sokiem z cytryny.
  • 5. Tortownicę wykładamy biszkoptami i nasączamy je przygotowanym ponczem. Na warstwę biszkoptów układamy połowę masy. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy je i układamy pozostałą masę.
  • 6. Ciasto dekorujemy startą czekoladą, orzechami i kawałkami ananasów i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto ananasowe

To może cię zainteresować