Ciasto Ananasek

0 (0 ocen)

Delikatne, orzeźwiające i słodkie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7jaj

    1szkl. cukru

    1szkl. mąki pszennej

    3łyżki mąki ziemniaczanej

    1budyń waniliowy

    2łyżeczki proszku do pieczenia



    Poncz:

    sok ananasowy


    Masa ananasowa:

    1puszka ananasa w kostce

    1budyń waniliowy

    1margaryna

    4żółtka

    1szkl. cukru pudru

    3łyżki żelatyny na 1/3szkl. wrzątku

    Dodatkowo:

    Kokos


Ciasto ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Suche składniki przesiewamy przez sito. Białka ubij na puch. Dodaj stopniowo cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Dodaj suche składniki-wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 40min. w 170C. Blaszka 24x36. Po upieczeniu przetnij na pół. Dolny blat nasącz sokiem.
  • 2. Masa ananasowa: Ananasy odsączamy. Na 1szkl. soku gotujemy budyń. Gdy mamy mało soku z ananasa dolewamy wody. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka i ostudzony budyń. Zmiksować.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą wlać do masy-zmiksować. Dodać ananasy-wymieszać łyżką. Masę wylać na biszkopt zostawiając troszkę na wierch, przykryć 2częścią i posypać kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy