ciasto "Amore"

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Walentynkowy łakoć, prosty w wykonaniu, choć nieco czasochłonny, jednak myślę, że efekt wart jest poświęcenia :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt (należy upiec dwa takie biszkopty):
    3 jaja (M)
    4 kopiaste łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka cukru z wanilią
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    poncz do spodniego biszkoptu:
    1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    1 płaska łyżka cukru

    masa jogurtowa:
    300 gramów truskawkowego pitnego jogurtu
    1 galaretka truskawkowa
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    200 ml gorącej wody

    galaretka:
    2 galaretki truskawkowe
    800 ml gorącej wody

    dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto "amore" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (dzięki dodatkowi soli ubiją się znacznie szybciej), następnie dodać cukier, zmiksować około 2 minut, potem dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko do połączenia składników, ale nie za długo.

    Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka, na jasno złoty kolor, ostudzić.
  • xxx 2. Upiec drugi biszkopt w taki sam sposób i również ostudzić.
  • xxx 3. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z wodą i cukrem.
    Blaszkę ponownie wyłożyć jednym z papierów pozostałych z biszkoptu, włożyć jeden z blatów, nasączyć ponczem.
    Galaretkę dokładnie wymieszać z gorącą wodą i 2 łyżeczkami żelatyny, schłodzić do temperatury pokojowej, zmiksować z jogurtem (nie za długo, gdyż zrobi nam się pianka).
    Mieszankę wstawić do lodówki, kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, wylać ją na naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • xxx 4. W drugim blacie biszkoptowym (po ostudzeniu) foremką do ciasteczek wycinamy serduszka.
  • xxx 5. 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, studzimy do temperatury pokojowej, wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć (mieć konsystencję gęstego kisielu), wylewamy ją na zgęstniały krem jogurtowy. Wkładamy ponownie do lodówki.
  • xxx 6. Kiedy galaretka stężeje, przykrywamy ją blatem z wyciętymi serduszkami.
    Przygotowujemy polewę czekoladową, studzimy ją (do temp. pokojowej) i kiedy będzie dość mocno gęsta, smarujemy nią wierzch biszkoptu.
  • 7. Ciasto wstawiamy do lodówki do stwardnienia polewy.

    W tym momencie zabieramy się do ostatniej czynności jaką jest przygotowanie galaretki wypełniającej serduszka.
    Ostatnią paczuszkę galaretki rozpuszczamy dokładnie w 250 ml gorącej wody, studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka będzie zaczynała tężeć (mieć konsystencję gęstego kisielu), wypełniamy nią wycięcia.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.

Porady

Drugiego blatu (wierzchniego) nie nasączamy ponczem ! Z serduszek można zrobić szybkie ciasteczka, np. przełożyć je dżemem i oblać czekoladą. Raczej uważajmy by nie pobrudzić galaretki w serduszkach, najlepiej użyć małego pędzelka, który pozwoli nam na precyzyjne nałożenie polewy. Jeśli jednak serduszka w środku lekko nam się pobrudzą, użyjmy zwilżonego ręcznika papierowego do wytarcia zabrudzeń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować