Ciasto Amerykaniec

4.5 (161 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Wilgotne ciasto z kawałkami jabłek z wyczuwalną nutą cynamonu. Idealne na weekend do kawy. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    2,5 szkl. mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    garść posiekanych orzechów, np. włoskich
    garść suszonych owoców, np. żurawina, rodzynki itp.
    1 ¼ szkl. cukru
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    1 szkl. oleju w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. mleka w temperaturze pokojowej
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto amerykaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem do puszystości. Dodać mleko i olej, zmiksować.
  • 2. Suche składniki wymieszać ze sobą.
  • Obrane, pokrojone i posypane cynamonem jabłka. 3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryną i posypać cynamonem.
  • 4. Do ubitych jajek wsypać przesiane suche składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać jabłka, wymieszać do połączenia się składników.
  • Przelanie masy do formy. 5. Masę przelać do formy 23x39 cm lub dużej tortownicy. Piec w 200st.C około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Upieczone ciasto 6. 1. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Olej Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować