Ciasto Amerykaniec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lubimy ciasta proste, no i oczywiście z jabłkami. Super szybkie ciasto z mnóstwem cynamonu, idealne do kawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    200 ml oleju rzepakowego
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mielonego cynamonu
    1 garść rodzynek
    4 jabłka
    1 łyżeczka oczyszczonej sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g posiekanych migdałów

Ciasto amerykaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Amerykaniec 1. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

    Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie, żółtka i olej, cały czas ubijamy. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz sodę. Mieszamy szpatułką.

    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.

    Rodzynki moczymy, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Wszystkie składniki łączymy (w tym migdały), przekładamy do formy (duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy