Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami i polewą czekoladową

  • wyświetlono: 3508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ambasador, czyli biszkopt z dwoma rodzajami kremu, herbatnikami i polewa czekoladową. Ciasto jest przepyszne, mocno kakaowe, chrupkości nadają mu orzechy i posiekana czekolada, całości dopełniają pokrojone brzoskwinie, które nadają lekkiego orzeźwienia i lekkości.

AnkaFiranka
  • 20 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

Biszkopt kakaowy:

10 jajek
10 łyżek cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kakao

Masa:

1 l mleka
450g miękkiego masła
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

1,5 posiekanej deserowej czekolady
1/2 szkl. posiekanych migdałów
1 puszka brzoskwiń
ok. 30 herbatników
2 łyżki kakao
2 łyżki nutelli

Polewa:

2 tabl deserowej czekolady
5 łyżek śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami i polewą czekoladową

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38 cm (lub zbliżonych). Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 35-40 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 2 blaty. Każdy blat nasączamy syropem z brzoskwiń.
  • 2. Masa
    Budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 1 szkl. mleka. Można zmiksować np. blenderem. Pozostałe mleko podgrzewamy dodając cukier. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy, aż do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Gdy budyń całkowicie wystygnie możemy zabrać się za przygotowanie masy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce budyniu. Masę dzielimy na pół. Jedną cześć miksujemy z 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami kremu czekoladowego/nutelli. Dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane migdały. Do drugiej części dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  • 4. Polewa
    Czekoladę łamiemy i roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.
  • 5. Składanie ciasta:
    biszkopt
    masa czekoladowa
    biszkopt
    masa z brzoskwiniami
    herbatniki
    polewa

Porady

Czekoladę deserową możecie zastąpić czekoladą gorzką

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylabrzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową

Pyszne pełne bakalii ciasto. Nie...

Ciasto z herbatnikami i galaretką

Dodane przez: beetle

Ciasto z herbatnikami i galaretką

Pyszne ciasto, które sprawdzi się...

ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: Agusia2

Ciasto z musem jabłkowym i budyniem z polewą...

Wczoraj miałam ochotę na ciasto...

Ciasto czekoladowe z polewą

Dodane przez: rosik93

Ciasto czekoladowe z polewą

Szybkie ciasto czekoladowe, idealne...

Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową...

Ciasto ucierane na oleju, z masą...

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

Dodane przez: tycjanowa

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą...

Połączenie marchewki, jabłek i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE