Ciasto amarantusowe z wiśniami i jabłkami

5 (140 ocen)

  • 15 min

Bez jajek, bez zagniatania, ucierania i tym podobnych czynności, a jednak smaczne. Dla zabieganych, uczących się piec oraz dla alergików. Połączenie wiśni i jabłek, to strzał w dziesiątkę.

  • 15 min

Składniki:

  • mąka amarantusowa 1 szk.
    popping z amarantusa ½ szk.
    mąka orkiszowa typ 630 ½ szk.
    płatki orkiszowe 1 szk.
    kasza manna 1 szk.
    mąka tortowa ½ szk.
    cukier 1 szk.
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    margaryna bezmleczna 250 g
    jabłka obrane i bez gniazd nasiennych 500 g
    wiśnie bez pestek /mogą być mrożone/ 300 g
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Ciasto amarantusowe z wiśniami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz owoców i margaryny dokładnie mieszam. Około 2/3 tej mieszanki wsypuję na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pokrojone w grubą kostkę jabłka mieszam z wiśniami i wykładam równą warstwą w tortownicy. Całość posypuję pozostałą częścią suchych składników. Na wierzchu równomiernie rozkładam cienkie plastry bardzo zimnej margaryny.
  • 2. Z zewnętrz formę owijam w folią aluminiową, aby nie wypływał z niej sok. Tortownicę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę około godziny na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykrywam je arkuszem folii aluminiowej. Pozostawiam ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie, a najlepiej na całą noc.

Porady

Amarantus, zwany też szarłatem zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu, jest cennym źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż to pochodzące z mleka czy soi. Ze względu na dużą ilość błonnika korzystnie wpływa na układ trawienny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

4.49 (163 ocen)

3

To może cię zainteresować