Ciasto ala snikers

  • wyświetlono: 747 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Mam sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc dzisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".

alaaa

Składniki


Biszkopt kakaowy:
5 dużych jajek
5 łyżek cukru
3,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blat orzechowy:
5 białek
0,5 szkl cukru pudru
1 łyżka miodu faceliowego
250 g orzechów włoskich
50 g orzechów włoskich zmielonych
1 łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
1,5 szkl mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki cukru
250 g masła
0,5 szkl cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki kakao
Polewa :
125 g margaryny
0,5 szkl cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
herbatniki kakaowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ala snikers

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach.
    Blat orzechowy:
    Orzechy grubo posiekać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i płynny miód. Wsypać orzechy i wymieszać łopatką (nie miksować). Blachę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni.
    Krem budyniowy:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Utarty krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao i wymieszać.
    Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach.
    Warstwy ciasta:
    Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa.
    Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkoptkremorzechyboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Snikers

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto snikers

Wersji snikersa w internecie jest...

Snikers

Dodane przez: Barbarka509157

Ciasto Snikers

Jest to moje ulubione ciasto ....

snikers

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Snikers

:-) Gorąco polecam (-:

Sniker.s

Dodane przez: Annna MM

Ciasto snikers

Dosyć często piekę snikersa jest...

image-1beoxn6

Dodane przez: paulette17

Ciasto Snikers

Bardzo miodowy placek. Przekładamy...

SNIKERS

Dodane przez: ela7751

Ciasto-SNIKERS

Przepis cioci Heli

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE