Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto podobne do batonika Kinder Pingui, ten powstał z połączenia kilku przepisów znalezionych w internecie i domowym przepiśniku. I to jest dokładnie to czego szukałam, polecam!
Ciasto ala kinder pingui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od biszkoptu: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a potem po jednym żółtku (cały czas miksując). Dodajemy mleko oraz olej i miksujemy. Mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy do ciasta i delikatnie (ale dokładnie) mieszamy. Ciasto pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem w 180 stopniach przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.
2.Kiedy biszkopt stygnie przygotowujemy środek i polewę: w rondelku umieszczamy wszystkie składniki i rozpuszczamy, często mieszając, aż otrzymamy gładką i aksamitną polewę. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Następnie robimy masę kremową: schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy.
4.Dolny blat biszkoptu smarujemy połową masy kremowej, polewamy polewą (połowę zostawiamy w rondelku, aby później polać nią wierzch ciasta), rozprowadzamy równomiernie i chowamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby polewa zastygła. Po wyjęciu smarujemy ciasto resztą masy kremowej, przykrywamy drugim blatem. Ciasto dekorujemy polewą i chowamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Komentarze