Ciasto a'la Raffaello

0 (0 ocen)

  • 55 min

Apetyczne kruche ciasto, połączenie masy kokosowej z masą krówkową. Efektywne i smaczne ciasto.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto kruche: blaszka 25x35
    550g maki pszennej + do podsypania
    1 szkl. cukru
    szczypta soli
    4 jajka
    1/2kostki margaryny
    4-5 łyżek kwaśnej smietany
    parę kropli zapachu rumowego

    Masa kokosowa:
    700ml. mleka
    5łyżek maki ziemniaczanej
    2łyżki mąki pszennej
    1szkl. cukru
    3żółtka
    25dkg margaryny
    20 dkg wiórek kokosowych
    4łyżki wódki

    Dodatkowo:
    masa krówkowa
    wiórki kokosowe

Ciasto a'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdy. Upiec 3 placki na lekko złoty kolor ok. 20min. 190C.
  • 2. Po upieczeniu pierwszy kawałek ciasta smarujemy masą krówkowa.Potem masą kokosowa.
  • 3. Masa kokosowa: Pół szkl. cukru i pół szkl. mleka połącz i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj mąki, żółtka i zmiksuj. Wlewaj powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając gotując na wolnym ogniu aż powstanie budyń-pozostaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z pozostałym cukrem na masę, nie przerywając ucierania dodawaj porcjami budyń, a na końcu wlej alkochol. Masę połącz delikatnie z wiórkami.
  • 4. Przełożenie: ciasto-masa krówkowa- masa kokosowa-ciasto-masa krówkowa- masa kokosowa-ciasto-masa krówkowa- posypka z wiórek kokosowych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy