Ciasto à la piernik z marchewką i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, mocno czekoladowe, z dużą ilością bakalii. Pyszne ciasto piernikowe z dodatkiem zdrowych warzyw.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 260g
    Marchew - 200g
    Cukinia (obrana bez pestek) - 200g
    Jajko - 4szt
    Cukier - 2 łyżki
    Olej - 4 łyżki
    Kakao - 2 duże łyżki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżki
    Rodzynki - 80g
    Żurawina - 80g
    Daktyle - 80g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto à la piernik z marchewką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto  à la piernik z marchewką i cukinią 1. Marchew i cukinię ścieramy na wiórki. Cukinię odstawiamy na 5-10 minut i po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.

    Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę, proszek, kakao, przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy białka i znów mieszamy. Na końcu do masy dodajemy starte warzywa i bakalie (daktyle kroimy na mniejsze kawałki). Ciasto jest bardzo gęste.

    Wykładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy w 180 stopniach 35 - 40 minut.
    Podajemy po ostygnięciu.

Porady

Ciasto można podać z polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować