Ciasto a la Kinder Country

5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Bardzo słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem.

  • 60 min

Składniki:

  • Biała masa:
    350ml śmietany 30%
    250g sera mascarpone
    1 śmietan fix
    200g białej czekolady
    200g preparowanej pszenicy z miodem

    Czekoladowa masa:
    150ml śmietany 30%
    200g mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    36 sztuk herbatników
    50g preparowanej pszenicy z miodem


Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto a la kinder country - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0r1ivpt 1. Biała masa:
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie wymieszać.
  • image-235rhlu 2. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami, następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30minut.
  • image-1078fvr 3. Czekoladowa masa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej rozpuszczoną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć do tortownicy i posypać preparowaną pszenicą. Wstawić do lodówki na około 120minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować