Ciasto a`la 3 bit z prostokątnej blachy

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasto,które rodzina uwielbia.

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek mąki tortowej
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    40 sztuk herbatników lub duża paczka 220 g
    1 puszka masy kajmakowej
    750 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 opakowania budyniu śmietankowego / waniliowego
    500 ml śmietany 36%
    1,5 łyżki żelatyny
    4-5 łyżek wody mineralnej
    1 czekolada do starcia lub do polania
    250 ml wrzątku
    1 torebka zwykłej herbaty( ja użyłem Liptona)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto a`la 3 bit z prostokątnej blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy na sztywno.Do ubitych białek dodajemy stopniowo 5 łyżek cukru. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Później dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 min. Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia.
  • 2. Budyń zrób jak pisze na opakowaniu ( z pomniejszonej ilości mlek 750 ml). Żelatynę zalej wodą mineralną i dokładnie wymieszaj. A później przed wlaniem do budyniu i do śmietany rozpuść w kąpieli wodnej. Zrobić herbatę i przelać do głębokiego talerza.
  • 3. WYKONANIE: Na ostudzony biszkopt wlewamy masę kajmakową i smarujemy. Na masę kajmakową układamy namoczone w herbacie herbatniki. Następnie dajemy budyń wymieszany z połową żelatyny i układamy na nim herbatniki tez namoczone w herbacie.Później ubijamy śmietanę na sztywno i dajemy żelatynę. Wylewamy na ciasto. Na koniec trzemy czekoladę i wkładamy do lodówki na ok. 1,5-2,5 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować