5 jajek
5 łyżek mąki tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 sztuk herbatników lub duża paczka 220 g
1 puszka masy kajmakowej
750 ml mleka
4 łyżki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego / waniliowego
500 ml śmietany 36%
1,5 łyżki żelatyny
4-5 łyżek wody mineralnej
1 czekolada do starcia lub do polania
250 ml wrzątku
1 torebka zwykłej herbaty( ja użyłem Liptona)
Ciasto a`la 3 bit z prostokątnej blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy na sztywno.Do ubitych białek dodajemy stopniowo 5 łyżek cukru. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Później dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 min. Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia.
2.Budyń zrób jak pisze na opakowaniu ( z pomniejszonej ilości mlek 750 ml). Żelatynę zalej wodą mineralną i dokładnie wymieszaj. A później przed wlaniem do budyniu i do śmietany rozpuść w kąpieli wodnej. Zrobić herbatę i przelać do głębokiego talerza.
3.WYKONANIE: Na ostudzony biszkopt wlewamy masę kajmakową i smarujemy. Na masę kajmakową układamy namoczone w herbacie herbatniki. Następnie dajemy budyń wymieszany z połową żelatyny i układamy na nim herbatniki tez namoczone w herbacie.Później ubijamy śmietanę na sztywno i dajemy żelatynę. Wylewamy na ciasto. Na koniec trzemy czekoladę i wkładamy do lodówki na ok. 1,5-2,5 godziny
Komentarze