Ciasto 3 BIT bez pieczenia

4.5 (145 ocen)

Alternatywna opcja dla tych, którzy nie czują się pewnie w pieczeniu. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • 6 - 7 paczek herbatników (opakowanie 100 g)
    600 g kajmaku
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru wymieszanego z opakowaniem cukru waniliowego (16 g)
    125 g masła
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Herbaty

Ciasto 3 bit bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników.
  • 2. Budyń:
    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając.
    Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
    Formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki. Herbatniki muszą zmięknąć.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń Czekolada Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować