Ciasto "3 BIT" bez pieczenia!

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Ten przepis jest wyjątkowy, ponieważ jest szybki i łatwy, więc KAŻDY może go wypróbować, a co najlepsze: nie trzeba się obawiać, że wyjdzie zakalec, ponieważ to ciasto nie wymaga pieczenia !

  • 30 min

Składniki:

  • - blacha do pieczenia o wymiarach ok. 30x40,
    - 2 opakowania herbatników Petit Bauerre (220 gram),
    - mleko zagęszczone słodzone w puszcze o smaku krówki,
    - 400 ml mleka 3,2 %,
    - krem karpatka 5 minut od Delecty,
    - 500 g śmietany 36%,
    - cukier wanilinowy (do bitej śmietany),
    - dodatki na ciasto według uznania.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "3 bit" bez pieczenia! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników. Jeżeli zostaną jakieś luki, dokrajmy dopasowane kawałki herbatników (tak, żeby ich nie połamać!).
  • 2. Rozbijamy mikserem masę krówkową z zagęszczonego mleka tak, żeby osiągnęła postać płynną, po czym wlewamy ją na pierwszą warstwę herbatników i powoli, delikatnie, nie odrywając szpatułki od masy (żeby nie ruszyć herbatników) rozsmarowujemy ją. Kiedy skończymy, kładziemy drugą warstwę herbatników.
  • 3. Do wysokiego pojemnika wlewamy 400 ml schłodzonego mleka, i powoli dosypując do niego proszek kremu karpatki, ubijamy go, by osiągnąć gęstą masę. Krem tak jak poprzednio rozsmarowujemy na drugiej warstwie herbatników, przygotowanej wcześniej. Po tej czynności rozkładamy (już na kremie) trzecią, ostatnią warstwę herbatników.
  • 4. Na sam koniec ubijamy śmietanę, do której można dodać odrobinę cukru wanilinowego. Na trzeciej warstwie umieszczamy bitą śmietanę i GOTOWE!

    Smacznego :)

Porady

1) Wierzchnią warstwę ciasta można udekorować np. kakaem albo kolorową posypką lub kandyzowanymi owocami. 2) Bitej śmietany nie trzeba słodzić, ponieważ krówka wraz z karpatką są już wystarczająco słodkie. 3) Ciasto zaraz po wykonaniu najlepiej wstawić i trzymać przez kilka godzin w lodówce, pokroić zaraz przed podaniem. To dlatego, że jest ono ze składników, które nie mogą stać w cieple, a herbatniki też muszą mieć trochę czasu aby zmięknąć, bo inaczej nie pokroimy ciasta!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować