Ciasto "3 BIT" bez pieczenia!

  • wyświetlono: 2990 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten przepis jest wyjątkowy, ponieważ jest szybki i łatwy, więc KAŻDY może go wypróbować, a co najlepsze: nie trzeba się obawiać, że wyjdzie zakalec, ponieważ to ciasto nie wymaga pieczenia !

  • 30min

Składniki

- blacha do pieczenia o wymiarach ok. 30x40,
- 2 opakowania herbatników Petit Bauerre (220 gram),
- mleko zagęszczone słodzone w puszcze o smaku krówki,
- 400 ml mleka 3,2 %,
- krem karpatka 5 minut od Delecty,
- 500 g śmietany 36%,
- cukier wanilinowy (do bitej śmietany),
- dodatki na ciasto według uznania.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "3 BIT" bez pieczenia!

  • 1. Na dnie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników. Jeżeli zostaną jakieś luki, dokrajmy dopasowane kawałki herbatników (tak, żeby ich nie połamać!).
  • 2. Rozbijamy mikserem masę krówkową z zagęszczonego mleka tak, żeby osiągnęła postać płynną, po czym wlewamy ją na pierwszą warstwę herbatników i powoli, delikatnie, nie odrywając szpatułki od masy (żeby nie ruszyć herbatników) rozsmarowujemy ją. Kiedy skończymy, kładziemy drugą warstwę herbatników.
  • 3. Do wysokiego pojemnika wlewamy 400 ml schłodzonego mleka, i powoli dosypując do niego proszek kremu karpatki, ubijamy go, by osiągnąć gęstą masę. Krem tak jak poprzednio rozsmarowujemy na drugiej warstwie herbatników, przygotowanej wcześniej. Po tej czynności rozkładamy (już na kremie) trzecią, ostatnią warstwę herbatników.
  • 4. Na sam koniec ubijamy śmietanę, do której można dodać odrobinę cukru wanilinowego. Na trzeciej warstwie umieszczamy bitą śmietanę i GOTOWE!

    Smacznego :)

Porady

1) Wierzchnią warstwę ciasta można udekorować np. kakaem albo kolorową posypką lub kandyzowanymi owocami.
2) Bitej śmietany nie trzeba słodzić, ponieważ krówka wraz z karpatką są już wystarczająco słodkie.
3) Ciasto zaraz po wykonaniu najlepiej wstawić i trzymać przez kilka godzin w lodówce, pokroić zaraz przed podaniem. To dlatego, że jest ono ze składników, które nie mogą stać w cieple, a herbatniki też muszą mieć trochę czasu aby zmięknąć, bo inaczej nie pokroimy ciasta!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciepopołudniowa prywatka ze znajomymi przy kawie i cieściekameralne przyjęcie rodzinne

Komentarze

Podobne przepisy

3bit

Dodane przez: blondynkagotuje90

3 bit bez pieczenia z masą kakaową

Smaczne i łatwe do przygotowania...

3 bit bez pieczenia

Dodane przez: Laciate96

3 bit bez pieczenia

Słodkości nigdy dość!

ciasto 3 bit

Dodane przez: babka w formie

ciasto 3 bit

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia...

ciasto 3 bit

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto 3 bit

Robiłam i jadłam je już bardzo...

3 Bit

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto 3 bit

To jedno z ulubionych ciast mojej...

3 BIT

Dodane przez: pioge7

Ciasto 3 Bit

pyszne ciasto, znika w ciągu pół...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE