Ciasto 3 bit

5 (143 ocen)

  • 60 min

pyszny deser, który rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • (na dużą blachę)
    -3-4 paczki herbatników po 130 g
    -1 masa krówkowa kajmakowa
    -400 g śmietany kremówki 30%
    -3 łyżki cukru pudru
    -2 fixy do śmietany
    -100 g czekolady deserowej
    -2 budynie waniliowe
    -3/4 l mleka
    -100 g masła / margaryny w temp. pokojowej
    -cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy gęsty budyń (2 budynie na 3/4 l mleka) i dajemy do schłodzenia. Na dno formy układamy warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy równo masę krówkową (w temp. pokojowej lepiej się rozsmarowuje). Gdy budyń przestygnie, ucieramy go z masłem na gładką i jednolitą masę. Następnie masę budyniową wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Całość wkładamy na min. 6 godzin do lodówki. Po tym czasie herbatniki idealnie zmiękną. Deser przechowujemy w lodówce.

Porady

warstwę herbatników można zastąpić biszkoptami lub krakersami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować