Ciasto 3 - bit

4.5 (166 ocen)

  • 45 min

Ten placek upiekłam na dzień babci i dziadka. Bardzo im smakował. To zainspirowało mnie do wysłania przepisu. :)

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju , 1 łyżeczka octu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku , szczypta sody
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto 3 - bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem (żółtka , sodę , proszek , ocet rozbić i szybko dodać do ubitych białek) . Na koniec dodać mąkę , kakao i olej i wymieszać. Upiec i przekroić na pół.
  • MASA BUDYNIOWA 2. MASA BUDYNIOWA:
    Z 0,5 litra mleka odlać część i rozmieszać z żółtkami ( 3 szt. ) i dwiema łyżkami mąki pszennej i dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotować , na gotujące mleko wlać rozmieszane żółtko. Przestudzony budyń utrzeć z masłem , do utartej masy dodać masę krówkową z puszki.
  • 3. BITA ŚMIETANA:
    0,5 litra śmietany 30% ubić z cukrem pudrem (3 łyżki) czubatą łyżkę żelatyny zalać pół szklanki gotującego mleka. Przestudzoną żelatynę połączyć z bitą śmietaną.
  • Złożenie placka 4. ZŁOŻENIE PLACKA:
    - połowa placka
    - połowa masy budyniowej
    - ciastka petitki
    - bita śmietana
    - ciastka petitki
    - reszta kremu
    - druga połowa placka

Porady

Dekoracja według własnego pomysłu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować