Białka ubijamy ,dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka nadal ubijając ,na koniec dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodatkowo :
- puszka masy kajmakowej (500g)
- duża paczka podwójnych herbatników
- 500 ml śmietanki 36 %
- 2 opakowania śmietan-fix
- posypka czekoladowa lub kakao do posypania
Masa budyniowa :
- 500 ml mleka
- 2 lub 3 budynie waniliowe
- ¾ kostki masła
- odrobina cukru, według uznania do budyniu
2 lub 3 budynie ugotować w 500 ml mleka z dodatkiem cukru. (2,5 szklanki garnek, 1,5 szklanki budynie). Po ostygnięciu utrzeć z ¾ kostki masła. Śmietankę ubijamy, dodajemy śmietan-fixy, nadal ubijając aż do rozpuszczenia proszku i powstania jednolitej masy.
Od dołu : Biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa kajmakowa , herbatniki ,masa śmietanowa, posypka. Schłodzić.
(Masa kajmakowa aby lepiej się rozprowadzała, przed wyłożeniem,zamoczyć w gorącej wodzie na 5 minut)
Komentarze