ciastko z budyniem

  • wyświetlono: 371 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

przekąska bardzo szybka w wykonaniu i smaczna

  • 25min

Składniki

ciasto francuskie
budyń
mleko
cukier biały
cukier wanilinowy
jajko
opcjonalnie jakieś owoce

Sposób przygotowania przepisu:

ciastko z budyniem

  • 1. przygotowujemy budyń:
    z 0,5l mleka odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy budyń a resztę gotujemy. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy ok 0.5 min i zostawiamy do ostygnięcia.
    Następnie ciasto francuskie kroimy na 8 części nakładamy łyżeczkę budyniu (i jak ktoś chce jakieś owoce np. kawałek brzoskwini) każdy kawałek składamy na pół i po bokach przyciskamy widelcem.
    Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciastka i posypujemy cukrem wanilinowym. Ciastka wkładamy do piekarnika na 20-25min

Porady

ciasteczka po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasłodkiepyszne

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastko fondue

Dodane przez: aga_ata

Ciastko fondue

Ciastko z płynną czekoladą w środku....

image-0m3k84k

Dodane przez: Kasia_S

Ciastko francuskie z serem i brzoskwinią

bardzo szybkie w przygotowaniu

Ciastko a'la batonik z płatków kukurydzianych

Dodane przez: weronka6

Ciastko a'la batonik z płatków kukurydzianych...

Wspaniale nadaje się na drugie...

Kawałki ciastka

Dodane przez: just1

Ciastko

Zamiast piec pojedyncze ciasteczka,...

image-03ltxnc

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Szarlotka z budyniem

Pyszna, szybka domowa szarlotka...

Kruche rogaliki z budyniem

Dodane przez: joanna30

Kruche rogaliki z budyniem

Przepyszne, kruche rogaliki z waniliowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE