Ciastko W - Z czekoladowo śmietankowe

4.5 (165 ocen)

Ciastko tak zwane wuzetką czyli mocno czekoladowy biszkopt połączony z kremem śmietankowym ja jeszcze śmietan połączyłam z serkiem mascarpone.Pychotka która znikła ze stołu w kilka chwil.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt - 6 jajek,3/4 szklanki cukru,3/4 szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,3 łyżki ciemnego kakao, 1/2 tabliczki czekolady deserowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ,szczypta soli.
    Krem śmietankowy z serkiem mascarpone - 800 ml kremówki 30 %, 250 gr serka mascarpone ,3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody gotowanej..
    Do nasączenia - woda z cukrem i sokiem z cytryny.
    Polewa - 1/2 kostki masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru,3 - 4 łyżki kakao.3 łyżeczki mleka lub słodkiej śmietanki,pół łyżeczki żelatyny ( płaskie)
    Ponadto dżem śliwkowy mojej roboty.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciastko w - z czekoladowo śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać żółtka na przemian z cukrem,mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao oraz sodą przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia sie składników.Na samym końcu dodać startą na tarce ( grube oczka )czekoladę. Blaszkę o wymiarach 36/25 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę .Pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopni.około 45 min
    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa placki .
  • 2. Poncz - cukier rozpuścić w gorącej wodzie dodać sok z cytryny. Wystudzić
    Krem śmietankowy - śmietanę ubi na sztywno z cukrem pudrem, dodać zmiksowany serek mascarpone i powoli rozpuszczoną żelatynę .Odłożyć trochę masy do dekoracji.
    Polewa - żelatynę zalać 2 łyżkami wody i wymieszać, w garnku rozpuścić margarynę z cukrem aż do zagotowania. dodać kakao ,mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać z polewą,dodać mleko i jeszcze chwile pogotować.
  • 3. Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem posmarować dżemem śliwkowym(ja miałam swojej roboty)nałożyć masę śmietankową z serkiem mascarpone ,nałożyć drugi blat polać obficie polewą i udekorować masą śmietankową .Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować