Ciastko petitka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i żółtka i nadal ubijamy.Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową już nie miksujemy tylko drewnianą łyżką mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 40 min w 180 stopni. Forma 26/30 Po upieczeniu biszkopt studzimy a następnie kroimy na 2 blaty, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać ,śmietanę wkładamy do lodówki.
2.Masa budyniowa - z 1,5 szkl mleka odlewamy 1/2 szkl gdzie rozmieszamy budyń waniliowy, resztę mleka gotujemy .do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając wystudzić i to samo robimy z budyniem czekoladowym Masło dzielimy na pół jedną część miksujemy z budyniem waniliowym a drugą z budyniem czekoladowym .
3.Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do formy smarujemy masą kajmakową na masę nakładamy petitki, które smarujemy masą kajmakową na masę nakładamy masę budyniową waniliową znowu petitki ,masa budyniowa czekoladowa petitki na które nakładamy już cienką warstwę masy kajmakowej a na masę krem śmietankowy.Polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.
Porady
Biszkopt można zrobić z mniejszej porcji , ja zrobiłam z takiej jak podałam bo ta 2 część jest mi potrzebna do czegoś innego.
Komentarze