Ciastko Petitka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tak nazwałam to ciastko bo jest przekładane petitkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 duża paczka petitków, 1,5 szklanki mleka, 1 budyń czekoladowy, 1 budyń waniliowy,3 szklanki mleka, 1 kostka masła miękkie, Ponadto na krem śmietanowy 500 ml kremówki, 2 pacz, śmietan fixy, 2 łyżki cukru pudru,2 łyżeczki żelatyny,1/2 szklanki wody.Puszka masy kajmakowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciastko petitka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i żółtka i nadal ubijamy.Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową już nie miksujemy tylko drewnianą łyżką mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 40 min w 180 stopni. Forma 26/30 Po upieczeniu biszkopt studzimy a następnie kroimy na 2 blaty, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać ,śmietanę wkładamy do lodówki.
  • 2. Masa budyniowa - z 1,5 szkl mleka odlewamy 1/2 szkl gdzie rozmieszamy budyń waniliowy, resztę mleka gotujemy .do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając wystudzić i to samo robimy z budyniem czekoladowym Masło dzielimy na pół jedną część miksujemy z budyniem waniliowym a drugą z budyniem czekoladowym .
  • 3. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do formy smarujemy masą kajmakową na masę nakładamy petitki, które smarujemy masą kajmakową na masę nakładamy masę budyniową waniliową znowu petitki ,masa budyniowa czekoladowa petitki na które nakładamy już cienką warstwę masy kajmakowej a na masę krem śmietankowy.Polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.

Porady

Biszkopt można zrobić z mniejszej porcji , ja zrobiłam z takiej jak podałam bo ta 2 część jest mi potrzebna do czegoś innego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować