Pyszne ciastko z prażonymi na maśle jabłkami z galaretką.
Chrupiące, delikatne w smaku i niezwykle szybkie w przygotowaniu.
Łudząco przypomina ciastko ze znanej wielu z nas restauracji typu fast-food.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 dużych jabłek
4 łyżki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
1 łyżka masła klarowanego
2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka mleka
Ciastko jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć jabłka do miękkości.
Wsypać cukier a po chwili galaretkę.
Dokładnie wymieszać.
2.Żółtko roztrzepać z mlekiem, rozsmarować na każdym płacie ciasta francuskiego.
3.Jeden płat ciasta przełożyć do blaszki, wyłożyć jabłka, przykryć kolejnym płatem posmarowaną częścią do dołu.
Wierzch naciąć w kratkę.
4.Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze