Ciastko jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciastko z prażonymi na maśle jabłkami z galaretką.
Chrupiące, delikatne w smaku i niezwykle szybkie w przygotowaniu.
Łudząco przypomina ciastko ze znanej wielu z nas restauracji typu fast-food.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dużych jabłek
    4 łyżki cukru
    1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
    1 łyżka masła klarowanego
    2 opakowania ciasta francuskiego
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastko jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło, smażyć jabłka do miękkości.
    Wsypać cukier a po chwili galaretkę.
    Dokładnie wymieszać.
  • 2. Żółtko roztrzepać z mlekiem, rozsmarować na każdym płacie ciasta francuskiego.
  • 3. Jeden płat ciasta przełożyć do blaszki, wyłożyć jabłka, przykryć kolejnym płatem posmarowaną częścią do dołu.
    Wierzch naciąć w kratkę.
  • 4. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować