Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto : mąka tortowa 200 g
mąka krupczatka 100 g
smalec, lub olej kokosowy 50 g
masło lub margaryna 50 g
świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik )
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka
cukier puder 100 g
1 jajko
suchy mak 2,5-3 łyżki
wiórki kokosowe 2,5 łyżki
mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek
Nadzienie : dżem daktylowy, figowy lub inny ok.100 g
prażony sezam ok.50 g
ew. mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, kasztanowa 1 łyżeczka
szczypta fioletowego barwnika + kilka kropli alkoholu
Ciastka zielona figa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dżem wymieszać z sezamem uprażonym na suchej patelni.
Dla stabilności można dodać trochę mąki.
Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę.
Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem.
Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy.
Zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki.
Możemy delikatnie podsypać mąką.
Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni.
Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę.
Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem.
Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem.
Pieczemy w 160 C około 30 minut.
2.Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu.
Po upieczeniu, na każdym ciasteczku wykałaczką malujemy fioletowe pionowe paski.
Komentarze