Ciastka z żółtek gotowanych

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Kruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószonezostały białym puchem.

  • 60 min

Składniki:

  • • 500 g mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 150 g cukru
    • 6 ugotowanych żółtek
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • szczypta soli
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z żółtek gotowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce.
    • Mąkę wymieszać z żółtkami, proszkiem, solą.
    • Masło zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki i zagnieść.
    • Ciasto dość trudno się zagniata bo jest dość sypkie, więc dodać śmietanę.
    • Jeśli 1 łyżka za mało, to dodać jeszcze jedną.
    • Zagniecione ciasto wstawić do lodówki szczelnie owinięte folią spożywczą na co najmniej 1 godzinę.
    • Po tym czasie rozwałkować dość cienko i wycinać foremką ciastka.
    • Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piekarnik nagrzać do 170 st.C.
    • Ciasteczka piec na środkowej półce przez 6-7 minut.
    • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Każdy piekarnik inaczej piecze, więc radzę, aby pierwszą partię przypilnować naocznie i ustawić sobie swój czas. Te ciastka pieką się dość szybko i można je łatwo przypalić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować