Ciastka z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne kruche ciastka z moczonym w cukrze rabarbarem.

  • 40 min

Składniki:

  • Rabarbar:
    300 g rabarbaru
    200 g cukru

    Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru
    1 żółtko
    1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany

Ciastka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar:
    Rabarbar obrać, pokroić w paski, zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

  • 2. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać dowolne kształty, raczej niezbyt dużą foremką. Rabarbar osączyć na papierowym ręczniku, układać na ciastkach, lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 14-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy