Ciastka z pestek dyni

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący wierzch oraz ten kuszący smak pestek dyni!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 12 sztuk)
    250g dyni
    2 jajka
    80g cukru
    1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam) (*)
    Dodatkowo:
    pestki dyni do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pesto

Ciastka z pestek dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na grubszą mączkę.
    (Użyłam malaksera.)
    Jedne całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości.
    Dodać zmielone pestki oraz sól, a następnie całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
    Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczką spłaszczyć do grubości 1-1-5 cm i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione i nie należy ich trzymać w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za twarde.)
    Ostudzić na kratce.
    (Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)

Porady

(*) Sól podkreśla smak ciastek i wcale nie jest mocno wyczuwalna. Dzięki niej ciasteczka nie są zbyt mdłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować