Ciastka z pestek dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na grubszą mączkę.
(Użyłam malaksera.)
Jedne całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości.
Dodać zmielone pestki oraz sól, a następnie całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczką spłaszczyć do grubości 1-1-5 cm i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione i nie należy ich trzymać w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za twarde.)
Ostudzić na kratce.
(Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
Porady
(*) Sól podkreśla smak ciastek i wcale nie jest mocno wyczuwalna.
Dzięki niej ciasteczka nie są zbyt mdłe.
Komentarze