Ciastka z nadzieniem bananowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne ciastka mojego pomysłu, który zrodził się z potrzeby wykorzystania bardzo dojrzałego już banana. Zagniotłam kruche ciasto i nadziałam plasterkiem banana, który po upieczeniu utworzył pyszne nadzienie.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto na ok. 20 szt. ciastek:
    125 g mąki
    70 g masła
    2 żółtka
    30 g cukru pudru
    szczypta soli

    bardzo dojrzały banan do nadzienia

Ciastka z nadzieniem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana pokroić na plasterki grubości ok.1 cm. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykrawać małą szklaneczką lub kieliszkiem do wina kółka takiej wielkości by spod położonego na kółku cieście plasterka banana wystawał dookoła brzeg ciasta ok. 2 cm. Przykryć drugim kółkiem ciasta, zlepić brzegi, zrobić falbanki jak w pierogach. Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy