Ciastka z musli i z suszonymi owocami- bez mleka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jak to zwykle bywa z ciastkami tak i w tym przypadku ciężko będzie poprzestać na zjedzeniu tylko 1 ciasteczka... zwłaszcza zaraz po wyjęciu z piekarnika :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych/pszennych/orkiszowych
    1 szklanka otrębów pszennych
    3/4 szklanki żurawiny/rodzynek/pokrojonych daktyli itp
    1/2 szklanki mąki razowej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 jajko
    250 ml soku jabłkowego/pomarańczowego itp
    60 ml oliwy z oliwek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka z musli i z suszonymi owocami- bez mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem. Następnie dodajemy płatki, otręby i cukry. Do do masy dodajemy oliwę,sok i roztrzepane jajko. Na końcu dodajemy suszone owoce pokrojone na mniejsze części. Mieszamy najpierw łyżka, a później ręką.
  • 2. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Gdy ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki, gdy będzie zbyt suche dodajemy soku. Ciastka kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez ok.10-15 minut, do momentu gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru. .

Porady

Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować