ciastka z maszynki

4.5 (179 ocen)

są bardzo kruche,pyszne.

Składniki:

  • 20dag mąki pszennej,
    20dag mąki ziemniaczanej,
    15dag masła (lub margaryny),
    10dag cukru pudru,
    2zółtka,
    łyżka kakao,
    łyżka maku, wiórek kokosowych lub sezamu.
    olejek wanilinowy, migdałowy, rumowy lub rum
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki i cukier siekamy z masłem, dodajemy żółtka, zagniatamy na gładkie ciasto.
    Dzielimy na 4części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej olejek zapachowy, do pozostałych mak, wiórki lub sezam.
    Na maszynkę do mielenia mięsa zakładamy specjalną nakładkę do ciasteczek.
    Wyciskać ciasteczka, układać na wyłożonej wysmarowanej tłuszczem blaszce.
    Piec na złoty kolor w temp. 180stopni.

Porady

Te bardzo delikatne ciasteczka są niezwykle trwałe. Można je przechowywać przez wiele tygodni w szczelnym pudełku. Gdy użyje się mniej mąki ziemniaczanej, ciasteczka pozostaną kruche, ale będą twardsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować