ciastka z marchewką i jajkiem pachnące miętą

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszne, sycące i prawie na jeden kęs

  • Średni

Składniki:

  • - masło (zimne): 100 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - śmietana 12%: 2 łyżki
    - marchew: 4 sztuki
    - liście świeżej mięty: 1 łyżka
    - serek mascarpone: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka z marchewką i jajkiem pachnące miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z mąki, masła (pokrój je w kostkę), 1 jajka, śmietany, cukru, szczypty soli i gałki muszkatołowej zagnieć ciasto,
    zrób z niego kule i wstaw do lodówki na ok. 30 minut,
  • 2. marchew obierz, umyj, gotuj 15 minut,
    pozostałe jajka gotuj 10 minut, wystudź i obierz,
    cebule obierz, umyj, pokrój w kostkę,
    zrumień na oliwie
    marchew z jajkami, cebulą, serkiem mascarpone i miętą zmiksuj,
    przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj,
  • 3. schłodzone ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła i wyklejaj nimi foremki do ciastek,
    nakłuj ciasto widelcem,
    piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut,
    po tym czasie wyciągnij ciastka, nałóż porcje masy i piecz jeszcze 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować