Ciastka z kremem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wodę zagotuj z masłem. Przesiej mąkę ze szczyptą soli. Mąkę dodawaj partiami do wrzącej wody, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia. Ostudź całkowicie. Dopiero wtedy zmiksuj z jajkami na jednolitą masę.
2.Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj podłużne paski ciasta o długości ok. 8 - 10 cm. (pamiętaj o zachowaniu odstępów). Piecz 20 min. w temp. 200*C.
3.Krem:
W 1/2 szklanki mleka rozrób budyń. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Wlej mleko z proszkiem, ugotuj budyń. Ostudź. Masło utrzyj na puszysty krem i miksując, dodawać po łyżce budyniu.
4.Eklerki przekrój wzdłuż. Na jedną połówkę wyciśnij krem i przykryj drugą, delikatnie dociskając. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem lub dekoracyjnie polać polewą.
Komentarze