Ciastka z kremem karmelowym

0 (0 ocen)

Mini eklerki, które posmakują każdemu łasuchowi :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    3 duże jajka
    13 dag masła
    sól

    Krem:
    1 budyń karmelowy
    400 ml mleka
    15 dag masła
    cukier waniliowy

Ciastka z kremem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wodę zagotuj z masłem. Przesiej mąkę ze szczyptą soli. Mąkę dodawaj partiami do wrzącej wody, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia. Ostudź całkowicie. Dopiero wtedy zmiksuj z jajkami na jednolitą masę.
  • + 2. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj podłużne paski ciasta o długości ok. 8 - 10 cm. (pamiętaj o zachowaniu odstępów). Piecz 20 min. w temp. 200*C.
  • 3. Krem:
    W 1/2 szklanki mleka rozrób budyń. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Wlej mleko z proszkiem, ugotuj budyń. Ostudź. Masło utrzyj na puszysty krem i miksując, dodawać po łyżce budyniu.
  • 4. Eklerki przekrój wzdłuż. Na jedną połówkę wyciśnij krem i przykryj drugą, delikatnie dociskając. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem lub dekoracyjnie polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy