Ciastka z jabłkiem i marcepanem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Marcepan i jabłka to pyszne połączenie- ciastka smakowały na ciepło jak i po wystudzeniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki (na 8 ciastek):
    200 g mąki,
    100 g brązowego cukru,
    150 g schłodzonego masła,
    szczypta cynamonu,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 słodko-kwaśne jabłka,
    8 kwadracików marcepana (następnym razem zważę),
    1 jajko,

Ciastka z jabłkiem i marcepanem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wydrążone jabłka. 1. Z mąki, masła, brązowego cukru, cynamonu i proszku do pieczenia-zagnieć ciasto, jeżeli będzie za suche dodaj odrobinkę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
    Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój tak aby powstało 8 krążków.
  • Ciastka w przygotowaniu. 2. Ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółeczek mniejszą foremką i 8 większych.
    Mniejsze kółka ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na każdym krążku jabłko, w dziurkę wciśnij marcepan.
  • zlepione i posmarowane rozmąconym jajkiem 3. Następnie przykryj ciastka większymi krążkami, zlep i posmaruj rozmąconym jajkiem.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do zbrązowienia około 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy