Ciastka z jabłkami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciastka dla amatorów wszelkiego rodzaju szarlotek i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto:
    ok. 5,5 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl oleju
    1 szkl jogurtu naturalnego
    1 szkl cukru pudru
    125 g masła
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru pudru

    Nadzienie:
    3-4 jabłka
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 szkl pokruszonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka cynamonu

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Ciastka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników robimy ciasto. 1. W głębokiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jajko, olej, jogurt, wanilię, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być puszysta i gładka. Następnie dosypujemy po trochu mąkę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy na 15-20 minut.
  • Jabłka prażymy z resztą składników. 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Prażymy na suchej patelni. Dodajemy puder, cynamon i orzechy. Gotujemy do momentu wyparowania całkowicie wody.
  • Nakładamy farsz i widelcem dociskamy brzegi. 3. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wykrawamy parzystą ilość kółek. Połowę z nich nacinamy po środku, na drugą nakładamy po około łyżce nadzienia. Nakrywamy naciętymi kołami i widelcem łączymy brzegi. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do zrumienienia.

Porady

Jabłka możemy zastąpić dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować