Ciastka z galaretką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,sól,cukier,cukier waniliowy,orzechy i proszek do pieczenia dokładnie posiekać z masłem.
Następnie dodajemy całe jajko + żółtko i zagniatamy,w do czasu aż uzyskamy gładkie,jednolite ciasto.
Odkładamy ciasto na 0,5 godz. do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę:
Sok jagodowy zagotowujemy a następnie zasypujemy go galaretką i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się galaretki ( przed dodaniem galaretki zdejmujemy sok z ognia i nie gotujemy go już!!!)
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Po upływie pół godz, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy dosyć cienko (około 2 milimetrów)
Foremką wycinamy ciastka,w połowie z nich taką samą tylko mniejszą foremką wykrawamy środki.
Całe ciastka układamy na blaszce do pieczenia,smarujemy białkiem i układamy na nich ciastka z wyciętym środkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185°C około 20 min.(aż ciasteczka się zrumienią)
Gdy ciasteczka już wystygną dajemy w powstałą dziurkę tężejącą galaretkę.
Ciasteczka najlepiej przechowywań w pojemniczku w lodówce.
Komentarze