Ciastka z galaretką jagodową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie orzechów i jagód,pyszna przekąska na podwieczorek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki pszennej

    20 dkg masła lub margaryny

    1 całe jajko

    1 żółtko

    5 dkg cukru kryształu

    1 cukier waniliowy

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3 czubate łyżki orzechów mielonych

    szklanka soku z jagód

    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z galaretką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę,sól,cukier,cukier waniliowy,orzechy i proszek do pieczenia dokładnie posiekać z masłem.

    Następnie dodajemy całe jajko + żółtko i zagniatamy,w do czasu aż uzyskamy gładkie,jednolite ciasto.

    Odkładamy ciasto na 0,5 godz. do lodówki.

    W tym czasie przygotowujemy galaretkę:

    Sok jagodowy zagotowujemy a następnie zasypujemy go galaretką i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się galaretki ( przed dodaniem galaretki zdejmujemy sok z ognia i nie gotujemy go już!!!)

    Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

    Po upływie pół godz, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy dosyć cienko (około 2 milimetrów)

    Foremką wycinamy ciastka,w połowie z nich taką samą tylko mniejszą foremką wykrawamy środki.

    Całe ciastka układamy na blaszce do pieczenia,smarujemy białkiem i układamy na nich ciastka z wyciętym środkiem.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185°C około 20 min.(aż ciasteczka się zrumienią)

    Gdy ciasteczka już wystygną dajemy w powstałą dziurkę tężejącą galaretkę.

    Ciasteczka najlepiej przechowywań w pojemniczku w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować