Genialne ciasteczka,w których dodatki możemy zmieniać w zależności od nastroju, smaku i stanu naszej spiżarni
30 min
Składniki:
Składniki niezmienne:
1/3 kostki margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru (osobiście używam pudru ale może być i zwykły)
1 jajko
Szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
1 łyżka kakao
1 tabliczka czekolady gorzkiej (połamana na małe kawałeczki)
Mała garstka ususzonych płatków róż
Ciastka z czekoladą i różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i kakao (jeśli akurat chcemy mieć bardziej czekoladowe ciastka) na gładką puszystą masę, dodajemy jajko mieszamy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wszystko mieszamy. Masa będzie dość lepiąca się ale tym akurat się nie przejmujemy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną tabliczkę czekolady i płatki róż.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi (wtedy ciasto nie przykleja się do rąk) formujemy małe kulki, które układamy na blasze w dość dużych odstępach i lekko spłaszczamy je ręką. Ostępy powinny wynosić około 4 cm ponieważ ciastka rosną i trochę rozlewają się na boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut.
Komentarze