Ciastka z czekoladą i różą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Genialne ciasteczka,w których dodatki możemy zmieniać w zależności od nastroju, smaku i stanu naszej spiżarni

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki niezmienne:
    1/3 kostki margaryny lub masła
    1/3 szklanki cukru (osobiście używam pudru ale może być i zwykły)
    1 jajko
    Szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatki:
    1 łyżka kakao
    1 tabliczka czekolady gorzkiej (połamana na małe kawałeczki)
    Mała garstka ususzonych płatków róż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z czekoladą i różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka przed upieczeniem :) 1. Margarynę ucieramy z cukrem i kakao (jeśli akurat chcemy mieć bardziej czekoladowe ciastka) na gładką puszystą masę, dodajemy jajko mieszamy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wszystko mieszamy. Masa będzie dość lepiąca się ale tym akurat się nie przejmujemy.
    Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną tabliczkę czekolady i płatki róż.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi (wtedy ciasto nie przykleja się do rąk) formujemy małe kulki, które układamy na blasze w dość dużych odstępach i lekko spłaszczamy je ręką. Ostępy powinny wynosić około 4 cm ponieważ ciastka rosną i trochę rozlewają się na boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować