Kruche ciastka o smaku waniliowym wspaniale współgrają z migdałowym kremem. Ja użyłam do nich specjalnego wałka z logo mojego bloga, ale równie dobrze można użyć stempelków do ciastek.
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać wraz z cukre pudrem. Zrobić kopczyć, w kopczyku dołeczek i wbić jajko. Rozkłócić nożem, mieszając jajko z mąką. Dodać posiekane masło oraz nasiona wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wałeczkiem przejechać po cieście, delikatnie dociskając by wzór dobrze się odcisnął. Następnie szklanką wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.
2.Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać zmielone migdały oraz likier. Gładką masą przekładać ciastka.
Ciastka najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmięknie.
Komentarze