Ciastka twarogowo-ryżowe (bez jajek, bez glutenu)

4.48 (161 ocen)

Ciasteczka powstały z potrzeby zagospodarowania twarogu, któremu kończył się termin ważności. Nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Okazało się, że powstały dość smaczne ciasteczka. Do tego niezbyt pracochłonne i czasochłonne. Stworzenie ich wraz z pieczeniem zajęło mi pół godziny.

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego lub tłustego
    250g mąki ryżowej
    80-100g cukru lub ksylitolu
    150g oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie: olejek o wybranym aromacie, ja użyłam cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka twarogowo-ryżowe (bez jajek, bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia. Możemy dodać równiej kilka kropel olejku. Całość zagniatamy.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszce.
    Gdy skończymy, pieczemy ciastka w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut do momentu gdy się zezłocą.

Porady

Uwaga: po upieczeniu ciasteczka odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Zbyt ciepłe łatwo się kruszą, po wystygnięciu twardnieją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ryżowa Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować