Ciastka „Snickers”

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiejszy wypiek z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom batonika Snickers. Za czasów studiów ten batonik towarzyszył mi prawie codziennie, dlatego te ciastka są jedne z moich ulubionych, ponieważ smakują bardzo podobnie. Polecam :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 100g miękkiego masła
    – +/- 140g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 1 jajko
    – 50g cukru pudru
    – szczypta soli
    Nadzienie:
    – 100g podsmażonych orzeszków ziemnych (solonych)
    – 200g kajmaku
    Polewa:
    – 100g mlecznej czekolady
    – 4 łyżki śmietanki 33%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery Ciastka

Ciastka „snickers” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą, dodać jajko i cały czas mieszając na dwa razy wprowadzić przesianą mąkę. Zagnieść miękkie ciasto, włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie wyłożyć ciastem dno formy (20×20) wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, najlepiej rozprowadzić ciasto dłońmi, bez wałkowania. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż się ładnie zarumieni.
    Kajmak wymieszać z orzeszkami ziemnymi, wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto i wyrównać. Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch roztopioną czekoladą, wyrównać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie pokroić na porcje.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.98 (207 ocen)

Kawowy snickers

To może cię zainteresować