Różane ciastka królowej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis pochodzi z Anglii. Ciastka są idealne do herbaty, podawanej tradycyjnie punktualnie o 17.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
    200 g masła
    400 g mąki
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    5 łyżek płatków róży ucieranych z cukrem (lub 2 szklanki suszonych płatków, zalane 2 łyżkami ciepłej wody i odstawione na 10 minut)
    2 garście suszonej żurawiny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Różane ciastka królowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło z cukrem na gładką masę.
  • 2. Do masła dodajemy mąkę, sól, sodę. Ucieramy. Dodajemy płatki róży i mieszamy. Pod koniec mieszania można wsypać żurawinę.
  • 3. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę. Po wyjęciu kroimy w kwadraty i prostokąty.
  • 4. Pieczemy około 30 minut w twmperaturze 165.

Porady

Latem zbieram płatki dzikiej róży. Oczyszczam je - tak żeby pozostały tylko te elementy, które są różowe. Ucieram je z cukrem i wkładam do słoików. Wagowo, stosuję proporcje róży i cukru to 1:2 (na 50g róży, 100 g cukru), ale zależy to od upodobań smakowych. Tak przygotowana róża jest świetna do ciastek czy rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować