Ciastka ravioli ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka ravioli ze śliwkami to smaczne, kruche ciasteczka idealne do kawy lub z kompotem. Proste i szybkie do przygotowania.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g cukru
    75 g miękkiego masła
    1 jajko
    250 g mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    śliwki ok. 26 sztuk
    ewentualnie: siekane orzechy, migdały
    trochę mąki do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka Ravioli

Ciastka ravioli ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i miękkie masło pocięte na kawałki włożyć do miski. Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść mikserem na gładkie ciasto. Zrobić kulkę, lekko przypłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
    2. Umyć śliwki, osuszyć i wydrylować. Stolnicę posypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować, nie powinno być za cienkie. Małą szklaneczką wycinać kółka. Posypać ( na środku) siekanymi migdałami lub orzechami i kłaść jedną śliwkę. Następnie nakryć śliwkę drugim krążkiem i dobrze skleić brzegi przy pomocy widelca. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 15-20 minut na złoto. Przed podaniem ostudzone ravioli posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciastka trzeba dobrze zakleić, bo wyciekają podczas pieczenia. Można dodać szczyptę kardamonu lub cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Owoce Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować