Ciastka pomarańczowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka o zapachu Świąt Bożego Narodzenia.

  • 40 min

Składniki:

  • • 125 g masła
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 jajko
    • 1 paczka płatków czekoladowych 80 g
    • 100 g skórki pomarańczowej

Ciastka pomarańczowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Połączyć suche składniki.
    • Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto.
    • Podzielić na 2 części. Do jednej dodać płatki i skórkę i zgnieść razem.
    • Zrolować obie części ciasta, położyć jedna na drugiej i skręcić razem jak sznurek.
    • Wałek ciasta zawinąć w folię spożywczą, następnie w aluminiową i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
    • Następnie pokroić ciasto w plastry i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia.
    • Piec 15 minut w temp. 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy