Ciastka półksiężyce

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasteczka, idealne na świąteczny stół.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    25 dkg margaryny
    6 żółtek gotowanych
    2 łyżki dżemu jabłkowego
    1 cukier waniliowy
    kilka kropli olejku cytrynowego

    Lukier:
    2 białka
    1 szklanka cukru pudru
    sok z połowy cytryny

    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka półksiężyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy, studzimy, obieramy i wyjmujemy żółtka.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka starte na drobnym sitku, margarynę, olejek cytrynowy oraz dżem, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremką półksiężyce (mogą być również inne formy). Ciastka układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
    Lukier: białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy, na sam koniec dajemy sok z połowy cytryny, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru.
    Wystudzone ciastka polewamy lukrem i dekorujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować