Ciastka piernikowe z płatków kukurydzianych

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pachnące korzeniami słodkości – wyśmienita namiastka świąt idealna na każdą porę roku. Pyszne ciastka z płatków śniadaniowych, a przy tym banalnie proste w przygotowaniu.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    330 g śmietany 18%
    2 łyżki oleju
    2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciastka piernikowe z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka piernikowe z płatków kukurydzianych 1. Płatki wsypać do miski, dodać śmietanę, wymieszać i pozostawić na 30 min.
    Następnie wsypać cukier, wbić jajka i wlać olej – składniki wymieszać dłonią. Wsypać przyprawę do piernika, imbir, sodę oraz proszek do pieczenia – ponownie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
  • Ciastka piernikowe z płatków kukurydzianych 2. Z przygotowanej masy uformować łyżką 20 kulek – w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp. 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy