Ciastka pieguski

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne kruche ciasteczka przypominają smak dzieciństwa.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 kostka miękkiego masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 jajko
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka sody
    - 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
    - 1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Ciastka pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę.
  • 2. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Piec około 10 - 15 minut.

Porady

Bakalie dodajemy wg uznania: mogą to być rodzynki, mak czy suszona żurawina.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy