Ciastka owsiane na zimno

4.14 (7 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Zdrowe ciastka bez pieczenia.

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • 60ml mleka,
    • 10g kakao,
    • 30g masła,
    • 80g ksylitolu,
    • 85g gładkiego masła orzechowego,
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    • 120g płatków owsianych górskich,
    • Szczypta soli,
Wystaw ocenę:

4.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka owsiane

Ciastka owsiane na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku umieszczamy mleko, ksylitol (lub cukier), kakao i masło. Podgrzewamy mieszjąc na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Następnie zawartość rondelka gotujemy 2 minuty. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, sól i ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki owsiane i dobrze mieszamy. Odstawiamy całość na 10 minut, aby płatki napęczniały. Z masy formujemy łyżką okrągłe ciastka (45g każde). Ja do ładnego uformowania kształtu posłużyłam się rantem cukierniczym o średnicy 8cm. Ciastka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby stwardniały.
    Ciastka przechowujemy w lodówce do 7 dni w zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować