Ciastka owsiane na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku umieszczamy mleko, ksylitol (lub cukier), kakao i masło. Podgrzewamy mieszjąc na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Następnie zawartość rondelka gotujemy 2 minuty. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, sól i ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki owsiane i dobrze mieszamy. Odstawiamy całość na 10 minut, aby płatki napęczniały. Z masy formujemy łyżką okrągłe ciastka (45g każde). Ja do ładnego uformowania kształtu posłużyłam się rantem cukierniczym o średnicy 8cm. Ciastka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby stwardniały.
Ciastka przechowujemy w lodówce do 7 dni w zamkniętym pojemniku.
Komentarze