Ciastka owsiane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczne

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg błyskawicznych płatków owsianych
    4 jajka
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru
    200 gram tłuszczu/150 gram margaryny i 50 gram smalcu/
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Zapach migdałowy
    ok 2 łyżki mąki
    1 paczuszka rodzynek namoczonych w słodkiej wodzie i dokładnie osączonych
    1 paczuszka pokruszonych płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ciasteczka owsiane

Ciastka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki wsypać do miski dodać szczyptę soli, zamieszać i dodać pokrojony tłuszcz, posiekać nożem jak najdrobniej. Wsypać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać, wbić jajka, dodać rodzynki, płatki migdałowe i zapach. Wymieszać i zagniesć. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Ciasto jest wilgotne ale tak ma być. Po zarobieniu uklepać, rwać porcje i formowa kulki. Lekko je spłaszczać i układać na blasze piekarnikowej wysłanej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut .
    Ja do ciasta -pod koniec dodałam jeszcze 2 łyżki mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować