Ciastka orzechowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Czekolada i orzechy to popularne składniki austriackich przepisów.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 0.33 szklanki
    - czekolada gorzka (kostka): 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - olejek migdałowy: 0.25 łyżeczki
    - mąka: 1.33 szklanki
    - posiekane orzechy włoskie: 0.5 szklanki

    - kostka gorzkiej czekolady: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 0.25 łyżeczki
    - mleko: 3 łyżki
    - cukier puder: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka orzechowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym rondelku na małym ogniu, stopić 2 kostki czekolady z masłem. Mieszać często, aż składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z orzechami. W średniej misce, wymieszać cukier, jajko, żółtko i olejek migdałowy, utrzeć na puszystą masę. Masę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Do masy z czekoladą dodać mąkę z orzechami, całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Z ciasta formować okrągłe ciastka, piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez około 10-15 min.
  • 2. W rondelku na małym ogniu stopić kostkę czekolady z 1 łyżką masła, mieszając. Rozpuszczone produkty zdjąć z ognia i wymieszać z cukrami, aż do dobrego połączenia składników. Następnie do polewy dodać mleko, aż polewa uzyska odpowiednią konsystencję. Każde ciastko smarować polewą i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Z podanych składników wyszło mi 30 ciastek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować