Ciastka orzechowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym rondelku na małym ogniu, stopić 2 kostki czekolady z masłem. Mieszać często, aż składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z orzechami. W średniej misce, wymieszać cukier, jajko, żółtko i olejek migdałowy, utrzeć na puszystą masę. Masę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Do masy z czekoladą dodać mąkę z orzechami, całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Z ciasta formować okrągłe ciastka, piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez około 10-15 min.
2.W rondelku na małym ogniu stopić kostkę czekolady z 1 łyżką masła, mieszając. Rozpuszczone produkty zdjąć z ognia i wymieszać z cukrami, aż do dobrego połączenia składników. Następnie do polewy dodać mleko, aż polewa uzyska odpowiednią konsystencję. Każde ciastko smarować polewą i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Z podanych składników wyszło mi 30 ciastek.
Komentarze