Ciastka orzechowe

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczne ciastka do herbaty lub kawy

Składniki:

  • • 400 g mąki
    • 100 g orzechów włoskich mielonych + 3 łyżki
    • 4 żółtka
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 2 łyżki syropu orzechowego
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miękkie masło utrzeć z cukrem i syropem orzechowym,dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując.
  • 2. • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami ,wsypać wszystko do ucieranego ciasta dodać mleko troszkę jeszcze mikserem połączyć ciasto a resztę wyrobić rękoma.
  • 3. • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha.Do talerzyka wsypać kilka łyżek mielonych orzechów,włożyć każdą kulkę do orzechów i spłaszczyć. Spłaszczone ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec 180 stopni 12 - 15 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy