Ciastka mleczno-chałwowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka mleczno- chałwowe są marzeniem każdego prawdziwego łasucha

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    150 g miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    220 g chałwy pokrojonej w kostkę

Ciastka mleczno-chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubijamy mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, miksujemy. Na końcu wrzucamy chałwę i delikatnie mieszamy.
    Z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy