Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Ciastka są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie komponują się ze szklanką mleka, kakao, czy chociażby herbatą. Można polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości)
    380g mąki pszennej
    30g wiórek kokosowych
    150g miodu
    150g cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżka masła
    2 jajka
    1 szczypta sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania ciastek
    Opcjonalnie:
    cukier puder/lukier/polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód zagotować i przelać do miski z mąką.
    Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka.
    Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi.
    (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.)
    Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
    Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.
    (Ciasteczka powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde (*).)
    Ostudzone ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

(*) Jeśli ciasteczka wyjdą za twarde - do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć skórkę od jabłka. Wtedy zmiękną pod wpływem wilgoci. Choć przyznam, że twarde też są pyszne, ale szkoda zębów.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować